Kies je voor een inbouwbrander gas of bio ethanol?
Bij het overwegen van een inbouwbrander voor je woning sta je voor een cruciale keuze: ga je voor een inbouwbrander op gas of kies je voor een inbouwbrander op bio-ethanol? Beide opties hebben unieke kenmerken en voordelen, en het is belangrijk om de verschillen te begrijpen voordat je een weloverwogen beslissing neemt.
1. Brandstof: gas versus bio-ethanol
Inbouwbrander op gas
- Een inbouwbrander op gas maakt gebruik van aardgas of propaangas als brandstof. Deze brandstof is direct beschikbaar via de gasleiding van je huis of via gasflessen.
- De vlam is regelbaar, waardoor je de intensiteit (hoogte van de vlammen en ook de warmte) eenvoudig kunt aanpassen.
- Een gas inbouwbrander heeft een kW van minimaal 9.
- Gas kan je alleen veilig buiten gebruiken of in een ruimte waarbij een van de zijden van de ruimte volledig open is.
Inbouwbrander op bio-ethanol
- In tegenstelling tot gasbranders, werken bio-ethanol inbouwbranders op hernieuwbare bio-ethanol brandstof. Bio-ethanol wordt gemaakt van biologische materialen zoals maïs of suikerriet en produceert bij verbranding enkel waterdamp en CO2.
- Bio ethanol heeft een kW tussen 3-4. Dit is een stuk lager in vergelijking met een gas inbouwbrander.
- Bio-ethanol kun je veilig in huis gebruiken, waarbij enkel een raam op een kiertje open hoeft te staan.
2. Installatiegemak en flexibiliteit
Het installeren van een gas inbouwbrander is meer werk dan bij een bio ethanol inbouwbrander. Bij een inbouwbrander op gas dien je de gasfles aan te sluiten op de gasdrukregelaar (met gasslang). Je opent de gasfles waardoor het gas naar de inbouwbrander vloeit. Door middel van een ontstekingsmechanisme gaat het vuur aan.
Bio-ethanol inbouwbranders zijn over het algemeen eenvoudiger te installeren, omdat ze geen gasaansluiting nodig hebben. Dit maakt ze flexibeler qua plaatsing in je huis. Je vult de bio ethanol inbouwbrander met bio ethanol en steek het aan met een lange aansteker of lucifer. Na ca. 15 minuten geniet je van een sfeervol en gezellig vuurtje.
Lees voor gebruik altijd de handleiding en veiligheidsvoorschriften.
3. Welke inbouwbrander is duurzamer?
Gas is een schone brandstof, maar de verbranding produceert wel CO2. Daarnaast is de winning en transport van aardgas niet volledig vrij van milieueffecten. Daardoor zijn inbouwbranders op gas alleen geschikt voor buiten gebruik.
Bio-ethanol staat bekend als een milieuvriendelijke brandstof omdat het CO2-neutraal is. Bij verbranding wordt alleen de hoeveelheid CO2 vrijgegeven die de planten tijdens hun groei hebben opgenomen. Bio ethanol inbouwbranders zijn geschikt voor binnen en buiten gebruik. Bij buiten gebruik dient de brander wel onder een dak geplaatst te worden en kun je deze niet gebruiken met regen of wind.
4. Welke inbouwbrander is veiliger?
Gasbranders vereisen specifieke veiligheidsmaatregelen, zoals de juiste ventilatie en regelmatige controles om lekken te voorkomen. Een professionele installatie is cruciaal voor de veiligheid. Lees voor gebruik ook altijd de handleiding en veiligheidsvoorschriften.
Bio-ethanol inbouwbranders hebben geen gasleidingen en hebben geen risico op gaslekkage. De vlam is gemakkelijk te regelen en te doven, wat bijdraagt aan de veiligheid. Let wel op: als het bio ethanol vuur gedoofd is, kun je niet direct de brander bijvullen met bio ethanol. Je dient ca. 30 minuten te wachten voordat je de brander weer bijvult.
5. Welke inbouwbrander is makkelijker in onderhoud?
Gasbranders vereisen periodiek onderhoud, inclusief controles op gaslekkage en de staat van de leidingen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.
Bio-ethanol inbouwbranders hebben over het algemeen minder onderhoud nodig. Het is belangrijk om de brander schoon te houden en ervoor te zorgen dat de openingen niet verstopt raken.
Kies je voor een inbouwbrander op gas of bio ethanol?
Bij het kiezen tussen een inbouwbrander op gas of bio-ethanol, spelen verschillende factoren een rol. Als je zoekt naar gemak en milieuvriendelijkheid, kan een bio-ethanol inbouwbrander de juiste keuze zijn. Voor wie een constante en direct beschikbare warmtebron prefereert, kan een gas inbouwbrander een betere optie zijn.
Het is belangrijk om je behoeften en voorkeuren zorgvuldig af te wegen voordat je een definitieve beslissing neemt. Ongeacht je keuze, biedt een inbouwbrander een esthetisch aantrekkelijke en functionele toevoeging aan je huis, waardoor je kunt genieten van de charme van een open haard met modern comfort.