Onderhoud bio ethanol haard

Een bio ethanol haard voegt niet alleen warmte en sfeer toe aan je huis, maar biedt ook het voordeel van milieuvriendelijkheid en eenvoudige installatie. Om ervoor te zorgen dat je haard altijd optimaal presteert en veilig blijft, is regelmatig onderhoud essentieel. In deze blog delen we handige tips en tricks voor het het goed onderhouden van je bio ethanol haard.

Reiniging van de brander

Een schone brander is essentieel voor een efficiënte verbranding. Verwijder vuil met een zachte borstel of doek. Controleer ook regelmatig de brandkamer en reinig deze indien nodig. Een schone brander en brandkamer verminderen de kans op roetvorming en zorgen voor een mooiere vlam.

Kwaliteit van de bio ethanol

Gebruik altijd hoogwaardige bio ethanol voor je haard. Goedkope brandstoffen kunnen onzuiverheden bevatten die de brander kunnen verstoppen en de vlamkwaliteit verminderen. Kies voor zuivere bio ethanol om de levensduur van je haard te verlengen en de prestaties te optimaliseren. Wij adviseren het om minimaal 95% bio ethanol te gebruiken. Bio ethanol met een lager percentage kan onzuiverheden bevatten en een sterkere geur hebben. Gebruik ook geen bio ethanol gel.

Controleer op lekkages

Inspecteer regelmatig de brander en de brandstoftank op mogelijke lekkages. Lekkende brandstof kan niet alleen gevaarlijk zijn, maar kan ook schade aan de haard veroorzaken. Als je lekkages constateert, schakel dan onmiddellijk een professional in om het probleem te verhelpen. Zij kunnen dit probleem snel voor je oplossen, zodat jij weer kan genieten van de haard.

Veiligheidsvoorzieningen

Controleer de veiligheidsvoorzieningen van je bio ethanol haard, zoals de vlambeveiliging bij een automatische brander en het sluitmechanisme van de brander. Zorg ervoor dat deze naar behoren functioneren om ongelukken te voorkomen. Raadpleeg indien nodig de handleiding van de haard voor specifieke instructies over de veiligheidsvoorzieningen. Bij elk product wordt een handleiding meegeleverd. Als er onduidelijkheden zijn, neem dan vooral contact op met de klantenservice.

bio ethanol haard oasis

 Ventilatie en luchtkwaliteit

Bio ethanol produceert tijdens de verbranding CO2 en waterdamp. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de haard is geïnstalleerd om een gezonde luchtkwaliteit te behouden. Open regelmatig ramen en deuren, vooral bij langdurig gebruik van de haard. Bio ethanol kan ook buiten  gebruikt worden, alleen niet met wind en regen en onder een afdak.

Periodiek onderhoud

Als je het helemaal goed wilt doen, kun je je bio ethanol haard periodiek laten controleren door een professional. Maar als je zelf de bio ethanol haard af en toe reinigt en nakijkt, is dit vrijwel niet nodig. Een bio ethanol haard heeft namelijk geen leidingen die verstopt kunnen raken of onderdelen die kapot kunnen gaan zoals bij een gashaard.

Conclusie

Door regelmatig onderhoud te plegen aan je bio-ethanolhaard, geniet je niet alleen van een gezellige sfeer, maar zorg je ook voor optimale prestaties en veiligheid. Volg deze eenvoudige tips en tricks, en je haard zal je huis blijven verwarmen met een prachtige vlam.