Salontafel met vuurhaard maken

Een salontafel met een geïntegreerde vuurhaard is niet alleen functioneel maar voegt ook een vleugje luxe en gezelligheid toe aan je interieur of buitenruimte. In dit stappenplan ontdek je hoe je zelf een salontafel met een vuurhaard kunt maken, zowel geschikt voor bio-ethanol haarden voor binnen als gasvuurhaarden voor buiten.

Binnen: bio-ethanol salontafel met vuurhaard

Waarom kiezen voor bio ethanol?

Bio-ethanol haarden zijn populair voor binnentoepassingen omdat ze rookvrij zijn en geen schoorsteen nodig hebben. Hier is hoe je een bio-ethanol salontafel kunt maken:

Materialen:

 • (Houten) salontafel
 • Bio-ethanol brander
 • Gehard glas (optioneel)
 • Gereedschap

Stappen:

 1. Meet en markeer: Meet de brander en markeer de locatie op de tafel. Zorg ervoor dat je rekening houdt met veiligheidsafstanden en voldoende ruimte voor de vlam.
 2. Uitsparing maken: Met behulp van geschikt gereedschap, maak je een uitsparing voor de brander. Deze uitsparing moet stevig genoeg zijn om de brander te ondersteunen.
 3. Plaats de brandstofbron: Plaats de bio-ethanol brander in de uitsparing. Volg de instructies van de fabrikant voor een veilige installatie.
 4. Optioneel: voeg glas toe: Voor extra veiligheid kun je gehard glas boven de uitsparing plaatsen. Dit voorkomt dat nieuwsgierige handen in contact komen met de vlam.
 5. Stijlvolle Afwerking: Werk de tafel af met een passende lak of verf. Voeg decoratieve elementen toe voor een persoonlijk tintje.

salontafel met vuurhaard zelf maken

Buiten: gasvuurhaard in salontafel

Voor buitenruimtes, zoals terrassen of tuinen, is een salontafel met een gasvuurhaard een geweldige keuze. Hier is hoe je het kunt doen:

Waarom kiezen voor gas?

Gasvuurhaarden zijn krachtiger en ideaal voor buitengebruik. Ze bieden een consistente warmtebron en zijn gemakkelijk te ontsteken.

Materialen:

 • Stevige salontafel (bij voorkeur weerbestendig)
 • Inbouw gasvuurhaard
 • Gasslang en drukregelaar
 • Decoratieve stenen of glas voor vuurbedekking
 • Boor en gatenzaag
 • Gasfles (buiten opgeborgen)

Stappen:

 1. Selecteer de locatie: Kies een veilige locatie voor je salontafel op basis van de gasaansluiting en de esthetiek van je buitenruimte.
 2. Boor gaten: Boor gaten in de tafel voor de gasleiding en de ontstekingsknop van de gasvuurhaard.
 3. Monteer de gasvuurhaard: Monteer de inbouw gasvuurhaard volgens de instructies van de fabrikant. Plaats de vuurhaard in de voorbereide uitsparing.
 4. Sluit de gasleiding aan: Sluit de gasleiding aan op de vuurhaard met behulp van de gasslang en drukregelaar. Zorg ervoor dat alles veilig en stevig is bevestigd.
 5. Voeg decoratieve elementen toe: Leg decoratieve stenen of glas over de gasbranders voor een stijlvolle afwerking en om het vuur te accentueren.
 6. Veiligheidsmaatregelen: Plaats de gasfles op een veilige en goed geventileerde locatie, bij voorkeur buiten het zicht maar wel bereikbaar voor onderhoud.

Conclusie

Of je nu de warmte en sfeer binnenshuis wilt verhogen met een bio-ethanol salontafel of je buitenruimte wilt transformeren met een gasvuurhaard, het zelf maken van een salontafel met een vuurhaard biedt eindeloze mogelijkheden. Wees creatief, volg de veiligheidsvoorschriften en geniet van de unieke charme die een vuurhaard aan je salontafel toevoegt. Maak van je ruimte een gezellig toevluchtsoord, perfect om te ontspannen en te genieten, zowel binnen als buiten.